OSZTROGONÁCZ JÁNOS (1946 – 2001)

Az 1993. júliusa óta működő alapítványt ő hozta létre, mint iskolánk 1965-ben végzett egykori diákja. Kötődése egykori iskolájához példaszerű volt és a haláláig eltelt 35 évben mindvégig szoros kapcsolatot tartott fenn mind a tantestülettel, mind a diáksággal. Mindig meghatódott, amikor a régi emlékekről, egykori tanárairól beszélt. Számára az iskola mindvégig TECHNIKUM maradt, hiába változott meg azóta már többször is az elnevezésünk.

Földműves szülők gyermekeként Dávodon született. Iskoláit kitűnő eredménnyel végezte el és mindig szívesen vállalt közösségi munkát — az akkori lehetőségeknek megfelelően — elsősorban a KISZ-ben.

1970-ben kitüntetéssel végzett az akkori Leningrádi Erdészeti Akadémián. 1976-ig a Gemenci Erdő- és Vadgazdaságnál volt műszaki vezető, majd erdészetvezető. Ezt követően 1980-ig a Kiskunsági EFAG igazgatóhelyettese lett, 1980-1991 között pedig a Felsőtiszai EFAG-ot irányította, mint vezérigazgató és innen vonult nyugdíjba.

Munkája mellett a Debreceni Akadémiai Bizottságában, a MTESZ Szabolcs megyei elnökségében is dolgozott, valamint elnöke volt az OEE helyi csoportjának. Szakmai kapcsolatokat épített ki a szomszédos országokban, az ukrán, román, szlovák, lengyel és bolgár társgazdaságokkal.

Munkájáért többször részesült szakmai és társadalmi kitüntetésekben.

Nyugdíjasként is végzett társadalmi munkát és halálakor is a megyei önkormányzati küldöttség tagjaként az oroszországi Jalutaroszk városban üzleti kapcsolatok kiépítésén dolgozott.

Fia agrármérnök, jogász végzettségű leánya pedig átvéve édesapja örökét, az alapítvány kuratóriumának a tagja lett.